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Nutrition (पोषण)

NUTRITION 

Nutrition is the science that interprets the nutrients and other substances in food in relation to maintenance, growth, reproduction, health and disease of an organism. It includes food intake, absorption, assimilation, biosynthesis, catabolism and excretion.

पोषण एक ऐसा विज्ञान है जो किसी जीव के रोग की देखभाल, वृद्धि, प्रजनन, स्वास्थ्य और स्वास्थ्य के संबंध में भोजन में पोषक और अन्य पदार्थों की व्याख्या करता है।इसमें भोजन का सेवन, अवशोषण, आत्मसात, जीव संश्लेषण, अपघटन और उत्सर्जन शामिल है।
Nutrition experts pics

Good nutrition is an important part of leading a healthy lifestyle. Combined with physical activity, your diet can help you to reach and maintain a healthy weight, reduce your risk of chronic diseases (like heart disease and cancer), and promote your overall health.

अच्छा पोषण स्वस्थ जीवन शैली का नेतृत्व करने का महत्वपूर्ण हिस्सा है।शारीरिक गतिविधियों के साथ संयुक्त रूप से, आपका आहार आपको स्वस्थ वजन तक पहुंचने और उसे बनाए रखने, पुरानी बीमारियों (जैसे हृदय रोग और कैंसर) के जोखिम को कम करने और आपके संपूर्ण स्वास्थ्य को बढ़ावा देने में मदद कर सकता है।

The nutrition information about the food - like the calories, sodium, and fiber - is based upon one serving. If you eat two servings of the food, you are eating double the calories and getting twice the amount of nutrients, both good and bad. That is why knowing the serving size is important.

आहार जैसे कैलोरी, सोडियम और फाइबर के बारे में पोषण संबंधी जानकारी एक व्यक्ति पर आधारित होती है।यदि आप दो सर्विंग खाना खाते हैं, तो आप कैलोरी की मात्रा दोगुनी खा रहे हैं और अच्छे और बुरे दोनों तरह से पोषक तत्वों की मात्रा को दोगुना कर रहे हैं।इसलिए सेवा का आकार जानना महत्वपूर्ण है।

Most Important Nutrition 

Water Is the most important nutrition.

पानी सबसे महत्वपूर्ण पोषण है।

Why water

Your body uses water in all its cells, organs, and tissues to help regulate its temperature and maintain other bodily functions. Because your body loses water through breathing, sweating, and digestion, it's important to rehydrate by drinking fluids and eating foods that contain water.

आपका शरीर पानी का उपयोग सभी कोशिकाओं, अंगों और ऊतकों में करता है ताकि उसका तापमान नियमित रहे और शरीर की अन्य शारीरिक क्रियाओं को बनाए रखने में मदद मिल सके।क्योंकि आपका शरीर श्वास, पसीना और पाचन के माध्यम से पानी खो देता है, इसलिए तरल पदार्थ पीने और पानी से भरे खाद्य पदार्थों का सेवन करके पुनः हाइड्रेट करना महत्वपूर्ण है।
Importance of water

water can help improve your well-being.

1It helps create saliva.

2. It regulates your body temperature.

3. It protects your tissues, spinal cord, and joints. 

4. It helps excrete waste through perspiration, urination, and defecation.

5. It helps maximize physical performance.

6. It helps prevent constipation.

पानी आपकी भलाई में सुधार करने में मदद कर सकता है।

1. यह लार बनाने में मदद करता है।

2. यह आपके शरीर का तापमान नियंत्रित करता है।

3. यह आपके ऊतकों, रीढ़ की हड्डी, और जोड़ों की सुरक्षा करता है।

4. यह पसीना, पेशाब और शौच के माध्यम से अपशिष्ट उत्सर्जित करने में मदद करता है।

5. यह भौतिक प्रदर्शन को अधिकतम करने में मदद करता है।

6. यह कब्ज को रोकने में मदद करता है।

STUDY OF NUTRITION 

Nutrition is the study of nutrients in food, how the body uses nutrients, and the relationship between diet, health, and disease. Major food manufacturers employ nutritionists and food scientists. Many nutritionists work in the field of food science and technology.

पोषण आहार में पोषक तत्वों का अध्ययन है, शरीर पोषक तत्वों का उपयोग कैसे करता है, और आहार, स्वास्थ्य और रोग के बीच संबंध है। प्रमुख खाद्य निर्माताओं पोषण विशेषज्ञों और खाद्य वैज्ञानिकों को रोजगार देते हैं। कई पोषण विशेषज्ञ खाद्य विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी के क्षेत्र में काम करते हैं।

Benifit Of Nutrition 

Good nutrition can help:

1Reduce the risk of some diseases, including heart disease, diabetes, stroke, some cancers, and osteoporosis.

2. Reduce high blood pressure.

3. Lower high cholesterol.

4. Improve your well-being.

5. Improve your ability to fight off illness.

6. Improve your ability to recover from illness or injury.

अच्छा पोषण मदद कर सकता है:

1. कुछ रोगों जैसे हृदय रोग, मधुमेह, रक्ताघात, कुछ कैंसर एवं ऑस्टियोपोरोसिस के खतरे को कम करना।

2. उच्च रक्तचाप को कम करें।

3. कम उच्च कोलेस्ट्रॉल।

4. अपने स्वास्थ्य में सुधार।

5. बीमारी से लड़ने की आपकी क्षमता में सुधार।

6. बीमारी या चोट से उबरने की आपकी क्षमता में सुधार।

Source Of Good Nutrition

1. Complex carbohydrate & fibre.
wholemeal bread, wholegrain cereals, baked beans, pasta, potatoes, peas, other starchy vegetables..

2.Protein
lean meat, chicken, fish, cheese, milk, eggs, bread, nuts, legumes.

3.Fat
oils, butter, margarine, cream, meat, cheese, pastry, biscuits, nuts.

4.Beta-carotene (converts to vitamin A)
carrots, spinach, pumpkin, broccoli, tomatoes, apricots, rockmelon.

5.Preformed Vitamin A
butter, margarine, cream, cheese, eggs, meat.

6.Vitamin D
Fatty/canned fish, butter, margarine, cream, cheese, eggs.

7.Vitamin E
Polyunsaturated oils, polyunsaturated margarine, nuts, olive oil, fatty fish and small amounts in wholegrain cereals and green vegetables.

8.Vitamin K
green vegetables, cheese, butter, pork, eggs.

9.Iron
meat, poultry, wholegrain cereals, wholemeal bread, eggs.

10.Calcium
cheese, milk, yoghurt, canned fish, nuts, sesame seeds (tahini), dried fruit.
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अच्छे पोषण का स्रोत।

1. जटिल कार्बोहाइड्रेट और फाइबर
होल मील ब्रेड, होल ग्रेन अनाज, बेक्ड बीन्स, पास्ता, आलू, मटर, अन्य स्टार्च वाली सब्जियां..

2.प्रोटीन
 लीन मीट, चिकन, मछली, पनीर, दूध, अंडे, रोटी, नट्स, फलियां।

3.वसा 
तेल, मक्खन, मार्जरीन, क्रीम, मांस, पनीर, पेस्ट्री, बिस्कुट, नट।

4.बीटा-कैरोटीन (विटामिन ए में धर्मान्तरित) 
गाजर, पालक, कद्दू, ब्रोकोली, टमाटर, खुबानी, रॉकतरबूज।

5.पूर्वनिर्मित विटामिन ए 
बटर, मार्जरीन, क्रीम, पनीर, अंडे, मांस।

6.विटामिन डी 
फैटी/डिब्बाबंद मछली, मक्खन, मार्जरीन, क्रीम, पनीर, अंडे।

7.विटामिन ई 
बहुअसंतृप्त तेल, बहुअसंतृप्त मार्जरीन, नट्स, जैतून का तेल, फैटी मछली और होल ग्रेन अनाज अनाज और हरी सब्जियों में थोड़ी मात्रा।

8.विटामिन के.
 हरी सब्जियां, पनीर, मक्खन, सुअर का मांस, अंडे।

9.लौह
 मांस, मुर्गी पालन, होल ग्रेन अनाज, होल मील ब्रेड, अंडे।

10.कैल्सियम 
पनीर, दूध, दही, डिब्बाबंद मछली, नट्स, तिल के बीज (ताहिनी), सूखे फल।

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